Oldalak

2009. december 15., kedd

Stella Maris

Mária hajója:
      Csodaszép hajó. Fehér. Ez az uralkodó szín rajta. Ahajó bordája, orra, a hajótat, a vitorlák, az árboc, mind-mind - fehér.
      Fehér hajó - Mária hajója.
      Nincs rajta folt, kéménye sincs, mert a kémény otromba, füstöt, kormot ont. Fehér, fehér ez a hajó - szeplőtelen, mint Úrnője. Tudod-e, kezdő kármelita, mi ez a hajó?!
      Ez - a Kármelhegyi Boldogságos Szűz Mária testvéreinek rendje, a te szent rended, a kármelita rend.
      Kell tudnod, hogy Mária fehér hajóján vagy! Naponta nem egyszer, de százszor erre kell gondolnod, hogy mennyei szent önérzet dagassza kebledet, és soha le ne kívánkozzál róla. Ez lesz egész kármelita életedre a nagy biztatás: légy állhatatos! Kitüntetés, nagy szerencse ezen a hajón lenni; kegyelem, a legértékesebb kegyelem - rajta mindvégig kitartani.
       Ismered-e ezt a hajót?

     1.
     Neve Mária! Ezzel a névvel indult neki az élet tengerének, ezzel szeli a rohanó idők zajló hullámait, ezzel ébred, ezzel tér nyugovóra, ezt búgja kürtje, ezt fujja a vitorlák szele, ezt dalolja, súgja, imádkozza minden utasa: Mária! ezért harcol, ezzel győz, ezzel ér az örök kikötőbe: Mária!
      Tudod-e már, miért tanultad szüntelen: Ave Maria?! Csak így vagy jó novicíus, így ismernek rád, így szeret az ég, ezért irigyel a föld, ha boldogan mondod, Isten tudja hányszor: Ave Maria! Lásd, ezért az iskola, a folytonos gyakorlat: Mária jelenlétében élni! Hiszen „Mária”-hajón vagy, azon utazol, ez a jelszó, ez az élet számodra, nem csak földi – örök élet is: Mária!
      Nézd milyen fényesen ragyog ez a név a hajó oldalán, fönn az égen s – ha meg nem unod – benn a szívedben: Stella Maris, Tenger Csillaga, - így hívják.




Nincsenek megjegyzések: